бчк - пловдивСъгласно нормативните изисквания, всеки кандидат-водач на МПС трябва да премине основен курс за оказване на първа долекарска помощ. Курсът се организира от Българският Червен кръст и обучава кандидатите за водачи на МПС от цялата страна по програма, която е сертифицирана със знака за качество от Европейския референтен център по първа помощ - Париж, Франция /ЕFAC/. Същинското обучение се провежда в рамките на 8 учебни часа. Всеки курсист получава учебно ръководство, а лектор с нагледни примери върху манекен, демонстрира най-важните животоспасяващи манипулации за оказване на неотложната долекарска помощ при възникнали пътнотранспортни произшествия. На обучаемите се прожектират и кратки филми с акцент върху най-важните моменти предмет на обучението. Курсът е предназначен за  кандидат-водачи на МПС и може да бъде посетен преди, по време или след основния шофьорски курс за управление на МПС. На курсистите, които успешно са преминали курса се издава удостоверение с валидност за 5 години, което важи в рамките на Европейския съюз.

Удостоверението от БЧК за успешно преминат курс за оказване на първа долекарска помощ е документ, който задължително трябва да  представите пред органите на КАТ. Той се изисква преди да бъде издадена шофьорската Ви книжка за управление на моторно превозно средство. 

На следния линк можете да получите конкретна информация относно графика за провеждане на курсове за оказване на първа долекарска помощ във Вашето населено място или в най-близкият Областен съвет на Българския Червен кръст. 

Отзиви от завършили курсисти

Вашето мнение е важно за нас!

Отзиви и коментари на нашите курсисти