Потегляне
 1. Направете външен оглед на автомобила. Проверете осветителната и сигнална уредба, охладителна система, гумите, състоянието на стъклата и огледалата на автомобила.
 2. Настанете се върху седалката и я нагласете така, че да се чувствате удобно и без напрежение да достигате до волана и педалите. 
 3. Поставете обезопасителния колан и регулирайте огледалата за обратно виждане.
 4. Стартирайте двигателя и включете светлините.
 5. Включете пътепоказателя съответстващ на избраната от Вас посока.
 6. След като се уверите, че не създавате опасност за себе си и другите участници в движението, включете на скорост, освободете ръчната спирачка и внимателно потеглете.

Икономично шофиране

 1. Стремете се към плавно управление, като избягвате рязкото ускорение или спиране.
 2. По време на движение се стремете да шофирате на по-висока предавка, но без да претоварвате двигателя.
 3. Редовно обслужвайте автомобила, като подменяте консумативите в лимита на техния ресурс.
 4. Поддържайте налягането в гумите съгласно предписанията на производителя.
 5. Освободете автомобила си от ненужните „сезонни“ товари, например бутилки с вода през зимата или вериги против боксуване през лятото.
 6. При шофиране в градски условия се стремете към максимално използване инерцията на автомобила.
 7. Наблюдавайте в далечина интервалите на светофара, като своевременно регулирате скоростта си на движение, така че да преминете без спиране.
 8. При попадане в задръстване, гасете двигателя на автомобила.
 9. При наличие на климатична инсталация, през лятото я използвайте, а не шофирайте с отворени прозорци.

Безопасно шофиране по хлъзгав път

 1. Препоръчително е в началото на зимата да оборудвате автомобила със зимни гуми. Материалът, от който се изработват и характерната им шарка гарантират по-добро сцепление с пътя, а от там и по-сигурно управление на автомобила по заснежен или заледен път.
 2. За да намалите риска от боксуване трябва да знаете, че с форсирането на двигателя няма да постигнете желания ефект, а точно обратно, автомобилът ще затъне повече в снега или на хлъзгавия терен.
 3. По време на движение трябва да се стремите към шофиране на по-висока предавка. Това ще Ви гарантира по голяма устойчивост на автомобила. Не забравяйте, че рязкото използване на спирачната система може да доведе до неуправляемост или завъртане на превозното средство.
 4. Когато приближавате към мост или виадукт може да се предположи, че мокрият път ще премине в заледен участък. В такава ситуация имайте готовност за управление в усложнена пътна обстановка, при която от решаващо значение за Вашата активна безопасност е изборът на по-ниска скорост.
 5. При движение по хлъзгав път допълнително се подсигурете, като поддържате по-голяма линейна и странична дистанция от другите участници в движението.

Отзиви от завършили курсисти

Вашето мнение е важно за нас!

Отзиви и коментари на нашите курсисти